Pržene banane s butterscotch umakom



SASTOJCI (za 4 osobe)

- 55 g maslaca
- 50 g smeđeg šećera
- 150 ml punomasnog vrhnja
- 3 žlice prženih listića badema
- 4 čvrste banane

PRIPREMA

Da biste napravili umak u mikrovalnoj pećnici, stavite maslac u visoku otpornu posudu. Pokrijte i ostavite da se otopi 1½-2 minute na 350W. Dodajte šećer i nastavite kuhati još 2 minute s istim podešenjem temperature. Dodajte vrhnje i nastavite kuhati još 1-1½ minute na 750W, a potom smanjite snagu na 350W i kuhajte još 2-3 minute.
Ogulite banane i prerežite ih na pola. Otopite ostatak maslaca u većoj tavi na srednje jakoj vatri (na klasičnom štednjaku). Kad se maslac počne pjeniti dodajte polovice banana. Nakon 1-2 minute ih preokrenite i pecite još minutu. Složite banane na pladanj i prelijte umakom, te posipajte bademima.

Vrijeme kuhanja: 5 minuta
Vrijeme pripreme: 10 minuta

Janjeći kare u marinadi s pečenim povrćem



SASTOJCI (za 4 osobe)

- 40 dag janjećeg karea (kruna)
- 0,03 dag sjemenki korijandera
- 0,05 dag korijandera
- 0,05 dag metvice
- 10 dag leće (kuhane)
- 1/2 l jogurta ili kiselog vrhnja
- sok 1 limete
- 1 komuška češnjaka
- 1 grančica ružmarina
- 2 dl maslinovog ulja
- sol

Povrće:

10 dag mrkve
5 dag celera
5 dag luka
5 dag kolerabe
10 dag koromača
10 dag buče (bundeva)
10 dag kupusa
5 dag paprike

PRIPREMA

Najprije pripremimo marinadu u koju stavimo meso.
Sve začine nasjeckamo i izmiješamo s jogurtom ili kiselim vrhnjem. Dodamo sol, papar, maslinovo ulje i samljevenu leću. Zatim 3/4 marinade izlijemo u vreću a 1/4 sačuvamo u hladnjaku za dodatak uz jelo. U vreću dodamo još komad rebarca s mesom i dobro izgnječimo s marinadom. Vreću zavežemo i stavimo u hladnjak na 3 sata.

Slijedi priprema povrća:

Svo povrće očistimo, operemo, grubo narežemo, posolimo i poparimo te izmiješamo i polijemo maslinovim uljem. Zatim to sve stavimo u vatrostalnu posudu i u mikrovalnu pećnicu. Iznad nje postavimo mrežici, na nju položimo komad janjetine s marinadom tako da se marinada i sok cijede po povrću. Pečemo 25 – 30 minuta kombinacijom grila i konvekcije.
Zatim mrkvu narežemo i ponudimo s pečenim povrćem, dodamo još žlicu povrća i dekoriramo.

Funkcija: mikrovalovi, gril
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 45 – 60 minuta

Pivski muffini



SASTOJCI

- 210 gr brašna
- 3 žlicice suhog kvasca
- 1 žlicica soli
- 1 žlicica papra
- 1 žlica šećera
- 2,5 dl svijetle pive
- malo ribanog sira ili parmezana ili listića za tost


PRIPREMA

1. brašno, kvasac, sol, papar i secer stavite u plastičnu posudu i zamiješajte
2. malo po malo dodajte pivo u suhe sastojke uz neprestano miješanje (može i mikserom na lagano)
3. tako dobivenu rjeđu masu izlijte u muffin kalupe koji su pogodni za mikrovalnu
4. na vrh pospite malo sira
5. pecite 5 minuta na najačoj snazi i nakon toga ih pustite jos 3 minute u mikrovalnoj da odstoje
6. izvrnite iz kalupa i poslužite

POSLUŽIVANJE

Iz ove kolicine sastojaka ispadne 6 muffina.

Francuska zapečena krema od vanilije s jagodama



SASTOJCI (za 4 osobe)

- 5 žutanjaka
- 44 dag slatkog vrhnja
- 10 dag šećera u prahu
- 1 vanilijev šećer (vanilin šećer)
- 1,5 dl mlijeka

Dodatak:
Žlica jagoda, 2-3 žlice svijetlog sirupa

PRIPREMA

Žumanjke i šećer pjenasto umiješamo, dodamo vanilijev šećer, mlijeko i vrhnje te sve još jednom izmiješamo. Smjesu nalijemo u vatrostalne posudice i stavimo u pećnicu na 5 - 8 minuta kod 100%-tne snage mikrovalova.
Zatim posudice pokrijemo papirom za pečenje, namjestimo pećnicu na 50% snage djelovanja mikrovalova na 20 – 30 minuta. Kremu ostavimo u pećnici, da se ohladi. Zatim ju stavimo u hladnjak na 2 sata.
Prije nego li ju serviramo, pospemo ju smeđim šećerom i namjestimo djelovanje grila, koji je bio prije uključen, na 3 – 5 minuta. Posudice postavimo na višu podlogu da šećer karamelizira (krema se ne smije zagrijati).
Na kraju, na vrh dodamo žlicu jagoda:
Jagode stavimo u posudu i dolijemo svijetli sirup (kuhana voda sa šećerom). Posudu pokrijemo i sa 100%-tnim djelovanjem mikrovalova pirjamo 4 – 5 minuta.

Funkcija: kuhanje, gril
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 32 – 48 minuta

Gratinirane Jakobove kapice s mozzarelom



Toplo predjelo

SASTOJCI (za 4 osobe)

- 8 Jakobovih školjaka (ili kapesante)
- 1 vlasac
- 150 g vrganja, lisičarki ili drugih gljiva
- 1 kriška kruha za toast
- 2,5 cl vrhnja
- 1 cl bijelog vina
- peršin
- 100 g listova špinata
- 20 g maslaca
- 100 g mozzarele
- maslinovo ulje

PRIPREMA

Jakobove kapice ili kapesante otvorimo i izljuštimo meso školjke. Sačuvamo nekoliko praznih školjaka. Školjke operemo i pustimo na 10 minuta u hladnoj vodi. Zatim ih ocijedimo, osušimo i položimo u nauljenu vatrostalnu posudu. Dolijemo vino, posudu prekrijemo folijom za namirnice (da sačuvamo vlagu) i stavimo u pećnicu te namjestimo na 100% djelovanje mikrovalova (namještanje na pećnici P-100) na 4 – 5 minuta. Zatim posudu izvadimo iz pećnice i izvadimo školjke ih nje.
U vatrostalnu posudu dodamo maslac i na 100 %-tnoj snazi mikrovalov (namještanje na pećnici P-100) rastopimo za 1 – 2 minute. Dodamo oguljeni i nasjeckani vlasac te s kombinacijom mikrovalova i konvekcije (namještanje na pećnici C-1) pržimo 1 - 2 minute. Zatim dodamo narezane vrganje (lisice) i na kocke narezani kruh, listove špinata te pokrijemo i pirjamo 4 – 5 minuta na istoj kombinaciji kao prije (namještanje na pećnici C-1). Promiješamo, dodamo vrhnje, sol, papar te stavimo još jednom u pećnicu (namještanje na pećnici C-1) na 1 - 2 minute.
Pećnicu zatim isključimo i pustimo jelo u njoj još 3 minute. Zatim gotovu smjesu nadjenemo u sačuvane školjke. Na svaku položimo meso školjke te začinimo s malo maslinovog ulja, soli i papra te dodamo na svaku još krišku mozzarele.
Napunjene školjke složimo na pladanj koji stavimo na mrežu te u srednjem položaju pečemo 2 - 3 minute pomoću grila (namještanje na pećnici G-1). Posipamo peršinom i kriškom limuna i poslužimo.

Funkcija: mikrovalovi, gril
Vrijeme pripreme: 13 – 15 minuta
Vrijeme pečenja: 13 - 19 minuta

Proljetna salata triju okusa



Hladno predjelo

SASTOJCI (za 4 osobe)

- 200 g pilećeg filea
- 200 g meke salate ili kristalke
- 200 g matovilca
- 200 g rukole
- 200 g dekorativne salate
- 100 g potočarke
- 8 rotkvica
- 1 luk
- 100 g šparoga
- 100 g jagoda
- 100 g manga
- vlasac
- cvjetići za ukras (trubice, ljubičice, tratinčice, hortenzije …)

Preljev
- 0,5 dl juhe
- 2 žlice balzamičnog octa
- 2 žutanjka (kuhana)
- 5 žlica maslinovog ulja
- sol, papar, svježe začinske trave

PRIPREMA

Svu salatu očistimo, operemo i osušimo listove. Ako su listovi veliki, raspolovimo ih. Zatim dekorativnu salatu složimo na tanjur, dodamo oprane, narezane jagode, mango, rotkvicu i luk.
Pileće meso narežemo na male filee, potučemo, posolimo, popaprimo i pečemo kombinacijom mikrovalova i grila 3 – 4 minute a zatim samo grila 2 – 3 minute.
Na kraju položimo na salatu kuhane šparoge i pečeno pileće meso. Prelijemo preljevom. Dekoriramo vlascem i cvjetićima te serviramo.

Funkcija: gril, mikrovalovi
Vrijeme pripreme: 10 – 15 minuta
Vrijeme pečenja: 5 – 7 minuta

Juha od kamilice



SASTOJCI (za 4 osobe)

- 4 dag maslaca
- 2 žlice brašna
- 0,6 l mlijeka
- 3 dl slatkog vrhnja
- 2 šake svježe kamilice (svježe) ili 3 filter-vrećice – suhe
- sol, papar

PRIPREMA

Maslac i kamilicu pirjamo kombinacijom mikrovalova i konvekcije 1 – 2 minute, dodamo brašno i pirjamo na istoj funkciji još dodatne 1 – 2 minute. Zatim zalijemo mlijekom, vrhnjem i jušnim temeljcem te promiješamo da juha bude glatka. Sa 100%-tnom snagom mikrovalova (na najjače) kuhamo juhu 3 – 4 minute, promiješamo i zatim istim postupkom kuhamo još dodatne 2 – 3 minute. Ako je juha pregusta, zalijemo ju jušnim temeljcem. Na kraju je još posolimo te ponudimo s prepečenim krušnim rezancima i cvjetovima kamilice.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 7 – 11 minuta

Povrtna paella



SASTOJCI (za 4 osobe)

- 1 sitno nasjeckani luk
- 1 sitno nasjeckani režanj češnjaka
- ulje
- 400 ml povrtnog ili kokošjeg temeljca
- 1 šalica riže
- 2 rajčice, sitno nasjeckane
- 50 ml vode
- origano
- chilli u prahu
- sol i papar
- kurkuma
- 1 crvena paprika, narezana na male trakice
- 1 manja staklenka mariniranih srca artičoka, ocijeđenih i sitnije narezanih
- 75 g smrznutog graška

PRIPREMA

1. Stavite luk i češnjak sa malo ulja u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Stavite u mikrovalnu na 30 sekundi na veliku jačinu.
2. Dodajte temeljac, rižu, rajčice, vodu, origano, chilli, sol, papar i kurkumu. Prekrijte sa probušenom plastičnom folijom i stavite u mikrovalnu na 5 minuta na veliku jačinu.
3. Dodajte papriku, artičoke i grašak. Stavite u mikrovalnu na 15-20 minuta na srednju jačinu, tj. dok riža ne bude kuhana, a tekućina ishlapi.

Vrijeme pripreme: 25 min

Pileća krilca



SASTOJCI

- 10 pilećih krilaca
- 2 žlice sojinog umaka
- 4 žlice prezli (krušne mrvice)
- 1 žličica crvene mljevene paprike (ljute ili slatke, po želji)
- 1/2 žličice luka u prahu
- sol i papar

PRIPREMA

Krilca prerezati popola i maknuti vrhove, dobro oprati i osušiti. U jednu posudicu promiješati papriku, prezle, crvenu papriku, luk, sol i papar, a u drugu posudicu staviti sojin umak. Umočiti krilca u sojin umak a zatim uvaljati u mješavinu iz prve posudice. Poslagati u plitku i široku posudu ili tanjur za mikrovalnu, pokriti papirom za pečenje i peći u mikrovalnoj oko 15 minuta na najjačem.

Kolač za 5 minuta



SASTOJCI

4 ravne žlice brašna
4 ravne žlice šećera
1/2 žličice praška za pecivo
2 žlice kakaa
1 jaje
3 žlice ulja
3 žlice mlijeka

PRIBOR

1 veća šalica za čaj u kojoj će se kolač peći

PRIPREMA

1. U šalicu stavite brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo i dobro promiješate da se sve lijepo izjednači
2. Dodati jaje i opet promiješati.
3. Dodati ulje i mlijeko i dobro promiješati da ne ostanu grudice.
4. Staviti šalicu u mikrovalnu i uključiti da se peče: 4 minute na 850 W ili 3 minute na 1000 W.

Po želji se može dodati i kokos, grožđice ili kockice čokolade...
Kad je gotovo izvaditi iz mikrovalne (pazite! šalica je vruća), ostaviti 2-3 minute da se malo ohladi, preliti nekom kremom, preljevom, sladoledom, pekmezom... i odmah poslužiti.

VRIJEME PRIPREME: 5 min

Šarena torta s Nutellom



SASTOJCI

Svijetli biskvit
- 1 jaje
- 4 ravne žlice brašna
- 4 ravne žlice šećera
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 3 žlice ulja
- 3 žlice mlijeka
- 1 vrećica vanilin šećera

Tamni biskvit:
- 1 jaje
- 4 ravne žlice brašna
- 2 rebra otopljene tamne čokolade (otopiti u mikorvalnoj za minutu)
- 2 žlice tamnog kakaa (ili kakaa za napitke, ako taj stavite, smanjite količinu šećera)
- 3 žlice šećera
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 3 žlice mlijeka
- 3 žlice ulja

Krema:
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 3 dl jogurta stracciatella ( ili kojeg god jogurta hoćete!)
- 1 vrećica instant želatine

Ostalo:
- Nutella ili koji drugi kakao/čokoladni namaz, može i marmelada
- bijela i tamna čokolada

PRIPREMA

1. Sve sastojke za svijetlu koru stavite u visoku posudu i izmiksajte štapnim mikserom.
2. Izlijte u poklopac vatrostalne zdjele i stavite u mikrovalnu pećnicu. (Zdjelu nije potrebno namastiti.)
3. Okrenite timer na 5 minuta i najjače (800 W) i dok se ona peče, u međuvremenu, na isti način pripremite tamnu koru. I nju ispecite u istoj posudi, na isti način.
4. Obje kore stavite na rešetku i brzo ohladite.
5. Dok se kore hlade, za kremu miksajte slatko vrhnje dok ne bude čvrsto, dodajte mu jogurt i želatinu. Ostavite sa strane.
6. Obje kore premažite Nutellom ili pekmezom.
7. Jednu koru stavite na tanjur, na nju namažite pola kreme, složite drugu koru, a na nju onda drugu polovicu kreme.
8. Ukrasite ribanom tamnom i bijelom čokoladom.

VRIJEME PRIPREME: 20 min

Brza torta



SASTOJCI

Tijesto
10 dag oštrog brašna
3 žlice šećera
1 čajna žličica praška za pecivo
2 jaja
10 dag otopljenog maslaca
1 rebro otopljene čokolade
 Krema
2 dl biljnog vrhnja
4 rebra otopljene čokolade

PRIPREMA

1. Za tijesto pomiješajte sve sastojke navedenim redoslijedom.
2. Peći u mikrovalnoj pećnici 5 min na 750W
3. Ohladiti i razrezati vodoravno na tri jednaka dijela.
4. U istučeno vrhnje dodati otopljenu čokoladu i dobro izmješati.
5. Kremom nadjenuti tortu (između slojeva tijesta) i premazati izvana.

Voće iz mikrovalne



Može ga se peći ili puniti slatkim nadjevom.

Cijele voćke:
ako ih se ne oguli, koru treba zarezati ili probosti kako ne bi puknula.

Suho voće:
od suhog voća može se brzo pripremiti kompot.

Povrće iz mikrovalne



Kako je za pripremu potrebna tek minimalna količina vode, povrće zadržava izrazitu boju i nježno je hrskavo; posolite ga samo nakon pripreme jer će inače postati tvrdo.

Cijelo povrće:
kako se ne bi raspali krumpire, patlidžane i rajčice treba prije obrade probosti; krumpir u ljusci biti će hrskavije zapečen ako ga se pripremi zamotanog u papirnati ubrus.

Narezano povrće:
narežite ga na jednako velike komade i stavite u vrećicu za pečenje ili pokrivenu posudu; približno na polovici vremena pripreme promiješajte ga, prerasporedite ili protresite.

Meso iz mikrovalne



Pažljivo izabrani komadi, pripremljeni u mikrovalnoj pećnici, nadasve su ukusni; meso se, osim svinjskog, prije pripreme u pećnici, ne soli jer će inače biti tvrđe.

Butovi:
obratite pažnju na to da butovi (s kostima ili bez) budu simetrični.

Mljeveno meso:
mljevena govedina, janjetina ili svinjetina pokazuje se vrlo dobrom u obliku valjušaka od mjevenog mesa u umaku; zbog brže pripreme bolje je mesne štruce oblikovati kao obruč.

Meso, narezano na kocke:
za jela koja se spremaju u jednom loncu, razrežite meso na kocke jednake veličine koje će se moći obraditi ravnomjerno.

Kobasice, slanina, ražnjići:
ta se jela pripremaju vrlo brzo a meso se zbog postizanja smeđe boje ponešto zapeče; kako mast ne bi prskala uokolo, prekrijte meso tijekom obrade papirnatim ubrusom; za ražnjiće upotrijebite drvene štapiće.

Ribe i školjkaši iz mikrovalne



Ribe – bilo svježe ili smrznute, cijele ili filetirane, kuhane ili u umaku – te školjkaši teško se mogu pripremiti jednostavnije nego li u mikrovalnoj pećnici.

Cijele ribe:
koža se na dva ili tri mjesta zareže kako za vrijeme pripreme ne bi puknula; preporuča se da se rep za polovicu vremena pripreme osigura komadom folije.

Filei, odresci i komadi:
najukusniji će biti ako ih se savine i učvrsti čačkalicom; tijekom pripreme neka budu tijesno pokriveni; bolje je da se riblje odreske i komade priprema u posudi s debljim vanjskim stijenama.

Panirani komadi:
u mikrovalnoj pećnici mogu se pripremiti i ribe, panirane na bečki ili pariški – najbolje u posudi za pečenje.

Piletina iz mikrovalne



Ukusno je cijelo pile, četvrtine, komadi, trake i medaljoni a najukusniji su komadi pripremljeni u umaku.

Cijelo pile:
da bi se sačuvao oblik, dobro ga povežite; krajeve krila i nogu zaštitite komadima folije u jednom dijelu pečenja; pile najprije pecite prsima nadolje i okrenite ga na polovici pečenja; pod njega podmetnite rešetku kako bi meso bilo izdignuto iznad sokova.

Malo pile i komadi:
najbolje ih se pripremi tako da se dijelove mesa pokrivene kožom okrene nagore a da se deblje komade razmjesti po obodu posude; meso će se bolje zapeći ako ga se pripremi u posebnoj vrećici za pečenje u mikrovalnoj pećnici.

Brzi kolač s lješnjacima



SASTOJCI

- 200 g mljevenih lješnjaka (ili badema ili oraha ili zobenih pahuljica)
- 80 g šećera
- 3 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- ulje za namastiti kalup
- po želji glazura za kolače

PRIPREMA
Pomiješajte lješnjake, jaja, šećer i prašak za pecivo
Ulijte smjesu u posudu koja smije ići u mikrovalnu (silikonski kalup ili tupperware posuda).
Namjestite temperaturu mikrovalne pećnice na 600W.
Pecite 5 minuta.
Izvadite iz mikrovalne i ostavite 5-10 minuta da se ohladi, izvadite i poslužite.

POSLUŽIVANJE
Kolač možete preliti glazurom (kupovnom ili je sami napravite), ili kompotom i šlagom, možete dodati u njega nešto čokoladnih suza ili komadiće voća – recept je vrlo prilagodljiv! Jednostavno po potrebi produžite vrijeme pečenja za pola minute - minutu.

Kolač se malo digne za vrijeme pečenja, pa pazite na to pri izboru veličine kalupa. Idealan kalup je silikonski s rupom u sredini.

Brzi kolač s marmeladom



SASTOJCI

Tijesto
- 75 g margarina
- 75 g čokolade za kuhanje
- 2 jaja
- 1 žlica marmelade od naranče ili po zelji
- 1 dl brašna

PRIPREMA
Kalup za pitu namažite i pobrašnite.
Margarin i čokoladu istopite na manjoj snazi u mikrovalnoj pećnici 2-3 minute. Promiješajte i ostavite da se ohladi.
Izmiješajte jaja i šećer.
U jaja umiješajte brašno, marmeladu i čokoladnu mješavinu.
Izlijte u kalup i stavite u mikrovalnu na punu snagu oko 5 minuta (4,5 min. na 750 W).

Poslužite sa sladoledom ili tučenim slatkim vrhnjem.

VRIJEME PRIPREME: 10-15 minuta

Krumpir iz mikrovalne



SASTOJCI

- 1 veliki crveni krumpir
- 1 žlica maslaca
- 4 žličice naribanog sira (Gouda)
- sol i papar

PRIPREMA
Krumpir dobro oprati i osušiti, vilicom ubosti na nekoliko mjesta 2 do 3 cm duboko. Staviti krumpir u mikrovalnu pećnicu i na najjačem peći 5 minuta, zatim okrenuti krumpir i peći ga još 5 minuta.
Krumpir izvaditi iz mikrovalne pećnice i presjeći popola, posoliti i popapriti te mu unutrašnjost malo izmiješati vilicom. Prekriti otvorene polovice maslacom i sirom te u mikrovalnoj zagrijati još 30 do 60 sekundi da se sir otopi.