Med i mikrovalna pećnica



1. Da li med gubi svojstva ako se pomiješa sa mlijekom, te se stavi u mikrovalnu da se sve zajedno podgrije?

Ne, ne gubi ali se med ne smije zagrijati preko 46°C jer tada gubi svoja ljekovita svojstva. Dakle, kad stavimo mlijeko i unutra med, nema potrebe grijati do točke vrenja. Dovoljno je zagrijati do 30 ili 40 stupnjeva što je sasvim dovoljno da se med otopi i promiješa (1-2 min na najvećoj snazi mikrovalne pećnice).

2. Koliko mikrovalovi utječu na svojstva i sastav meda?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (laboratorij) odgovara:
Med se može dekristalizirati u mikrovalnoj pećnici i time mu se ne mijenja svojstvo. Mikrovalovi imaju ograničen energetski potencijal pa ne uzrokuju promjene u strukturi tvari - njihove molekule titraju i međusobno se taru što uzrokuje samo porast temperature.

U mikrovalnu se ne stavlja proizvod ako nije u adekvatnoj ambalaži. Neke vrste plastike nisu otporne na mikrovalove. Metalni predmeti također ne idu u mikrovalnu pećnicu.

Mikrovalna kao slučajan izum



Mnoge stvari koje su dio ljudske svakidašnjice zapravo su rezultat ljudske pogreške. Američka istraživačica i novinarka Charlotte Foltz Jones pet je godina istraživala kako su ljudi došli do predmeta bez kojih bi današnji život bio nemoguć i nezamisliv. Svoje spoznaje objavila je u knjizi "Mistakes that Worked: 40 Familiar Invitions and How They Come to Be", u kojoj objašnjava kako su nečije pogreške postale važnim dijelovima života svih ljudi.

Između ostalog, svoje mjesto našao je i proizvod bez kojeg suvremene domaćice ne mogu zamisliti svoju kuhinju: mikrovalna pećnica zapravo je rezultat vojnog istraživnja. Pery Spencer koncem Drugog svjetskog rata tražio je nova oružja za totalno uništenje i tada je, slučajno, šećući ispred radara s mikrovalovima, otkrio da mu se čokolada u džepu otopila. Svoj izum ubrzo je iz vojnog pogona preselio u svjetske kuhinje i postao bogataš.

Među izumima koji su promijenili način života, a nastali su slučajno i (ili) pogreškom svojih izumitelja jesu i vreća za smeće, otvarač za boce, keksići s komadićima čokolade, ljepilice...

Izvor: Večernji list 2006.

Mikrovalna pećnico, sretan ti 40. rođendan - Ding!



Mikrovalna pećnica je trebala revolucionizirati način na koji kuhamo. Ipak, nakon što je provela 40 godina na tržištu, na nju se gleda kao na kulinarsku prevaru. Ako eliminiramo pripremu gotovih zamrznutih jela i tople sendviče, za šta nam mikrovalna pećnica služi?



Amana Radarange


Prva mikrovalna pećnica za kućnu upotrebu bila je Amana Radarange, a na tržištu se pojavila 1967. Ona je evoluirala iz prve mikrovalne pećnice koja je bila ugrađena u jedan bostonski restoran 20 godina ranije.

Bostonska mikovalna je bila visoka 1,82 m, teška 363 kg, zahtijevala je posebne instalacijske cijevi i koštala 3000 dolara. Dvadeset godina kasnije, napravljena je mala mikrovalna za svaku kuhinju i koštala je nešto manje od 500 dolara.

Proizvođač Amane se morao potruditi da educira kupce kako da koriste pećnicu. Prilikom svake instalacije pećnice u dom, dolazio je i "domaćin" koji je pomagao kupcima da naprave svoje prvo jelo. Postojala je i 24-satna tehnička podrška.

Oni koji se sjećaju prvih mikrovalnih pećnica tvrde da su tadašnje bile mnogo bolje nego ove koje se danas nude na tržištu.

Prvi Amana modeli bili su apsolutno fantastični, sjeća Jacqueline Mariani, koja je u to vrijeme vodila školu za kuhanje u mikrovalnim pećnicama.

"Prve mikrovalne pećnice su bile mnogo bolje. U njima si mogao kuhati čitavu lepezu jela. Današnje kuhaju tako brzo, da se ukusi i arome ne mogu razviti. One su napravljene da brzo ugriju jelo, a ne da ga kuhaju. Prirodni sokovi se ne reduciraju pa je ukus u potpunosti izgubljen", kaže Jacqueline. Ona tvrdi da je nekada mogla ispeći lijep komad mesa, ali je danas to nemoguće.

Samo za gotova jela?

Postavlja se pitanje, čemu nam onda mikrovalna pećnica služi? Da podgrijavamo Jami jela ili da se "obžderavamo" toplim sendvičima sa gomilom rastopljenog sira. Ključ korištenja mikrovalnih pećnica je u jednostavnosti. Naravno da ne možete skuhati bosanski lonac u mikrovalnoj, ali postoje stvari koje možete. Pored onih očitih funkcija podgrijavanja, mikrovalna pećnica je dobra za kuhanje priloga. Tako da jednostavno i brzo u njoj možete skuhati krompir, rižu pa čak i tjesteninu.

Kako stvari stoje, mikrovalna nije revolucionizirala kuhanje, već je izrasla u neku formu "varanja" pri pripremi hrane. Međutim, kako život postaje sve brži, a vremena je sve manje tako da je mikrovalna pomoćnik u kući. Zaposlenost žena je jednaka muškarcima, a ipak one su te koje obično provode vrijeme u kuhinji spremajući ručak. Pa šta ako poslije napornog dana u nju ubacite gotove zaleđene lazanje, kuhinja ne postoji da bi joj mi robovali, već da bi iz nje nešto pojeli. Koga briga je li to bilo zaleđeno ili nije?!

Izvor: Sarajevo-x.com

Podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici



Podgrijavanje hrane na tradicionalni način predstavlja rizik da će se jelo isušiti, izgubiti okus, miris i prvobitni izgled.
Uz uporabu mikrovalova hrana ne samo da se podgrijava nego i regenerira, jer proces zagrijavanja iznutra izbacuje sve prirodne masnoće i sokove ponovno na površinu.
U samo nekoliko minuta podgrijavanja, hrana ponovno dobiva sve karakteristike svježe spravljenog jela.

VAŽNI SAVJETI:
- Nemojte pregrijati hranu, jer će to uzrokovati sve loše pojave kao i kod tradicionalnog podgrijavanja.
- Koristite prianjajuću foliju za pokrivanje hrane koja sadrži malo tekućine, kako biste spriječili njeno isušivanje. Nemojte pokrivati hranu s većim sadržajem tekućine, kao što su umaci ili juhe.
- Podgrijavanje hrane upravo izvađene iz hladnjaka zahtijeva više vremena nego podgrijavanje hrane
sobne temperature.
- Za najbolje rezultate, podgrijavajte hranu u malim količinama.

HRANA: Količina - Snaga - Vrijeme | Savjeti

Pečenka (izrezana na odreske): 150 g - 750 W – 2 min
Gulaš: 300 g - 750 W – 3 min
Hamburgeri: 2 komada - 750 W – 2 min
Mesne okruglice: 250 g - 750 W – 1,5-2 min | Podgrijavajte nepokriveno
Kobasice/hot dog: 2 komada – 1,5-2 min
Lazanje: 450 g - 500 W - 5-6 min
Tjestenina: 200 g - 750 W - 2 min
Komadi pileta: 300 g - 500 W - 3-4 min | Podgrijavajte nepokriveno
Povrće: 250 g - 750 W – 1,5-2 min | Podgrijavajte nepokriveno
Povrće iz konzerve: 425 g - 750 W – 1,5-2 | Ocijedite veći dio tekućine, podgrijavajte u pokrivenoj posudi
Juha: 2,5 dl – Jet – 1,5-2 min | Podgrijavajte nepokriveno
Juhe, umaci (na mliječnoj osnovi): 2,5 dl - 750 W – 2,5-3 min | Napunite posudu samo do 2/3
Mlijeko, kava: 2 dl - 750 W - 1-2 min

* Potrebno vrijeme podgrijavanja je približno određeno

Tablica za podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici:

(kliknite na sliku za uvećanje)

Dodatne informacije o podgrijavanju hrane u mikrovalnoj pećnici...