Mikrovalna kao slučajan izum



Mnoge stvari koje su dio ljudske svakidašnjice zapravo su rezultat ljudske pogreške. Američka istraživačica i novinarka Charlotte Foltz Jones pet je godina istraživala kako su ljudi došli do predmeta bez kojih bi današnji život bio nemoguć i nezamisliv. Svoje spoznaje objavila je u knjizi "Mistakes that Worked: 40 Familiar Invitions and How They Come to Be", u kojoj objašnjava kako su nečije pogreške postale važnim dijelovima života svih ljudi.

Između ostalog, svoje mjesto našao je i proizvod bez kojeg suvremene domaćice ne mogu zamisliti svoju kuhinju: mikrovalna pećnica zapravo je rezultat vojnog istraživnja. Pery Spencer koncem Drugog svjetskog rata tražio je nova oružja za totalno uništenje i tada je, slučajno, šećući ispred radara s mikrovalovima, otkrio da mu se čokolada u džepu otopila. Svoj izum ubrzo je iz vojnog pogona preselio u svjetske kuhinje i postao bogataš.

Među izumima koji su promijenili način života, a nastali su slučajno i (ili) pogreškom svojih izumitelja jesu i vreća za smeće, otvarač za boce, keksići s komadićima čokolade, ljepilice...

Izvor: Večernji list 2006.