Mikrovalna pećnico, sretan ti 40. rođendan - Ding!Mikrovalna pećnica je trebala revolucionizirati način na koji kuhamo. Ipak, nakon što je provela 40 godina na tržištu, na nju se gleda kao na kulinarsku prevaru. Ako eliminiramo pripremu gotovih zamrznutih jela i tople sendviče, za šta nam mikrovalna pećnica služi?Amana Radarange


Prva mikrovalna pećnica za kućnu upotrebu bila je Amana Radarange, a na tržištu se pojavila 1967. Ona je evoluirala iz prve mikrovalne pećnice koja je bila ugrađena u jedan bostonski restoran 20 godina ranije.

Bostonska mikovalna je bila visoka 1,82 m, teška 363 kg, zahtijevala je posebne instalacijske cijevi i koštala 3000 dolara. Dvadeset godina kasnije, napravljena je mala mikrovalna za svaku kuhinju i koštala je nešto manje od 500 dolara.

Proizvođač Amane se morao potruditi da educira kupce kako da koriste pećnicu. Prilikom svake instalacije pećnice u dom, dolazio je i "domaćin" koji je pomagao kupcima da naprave svoje prvo jelo. Postojala je i 24-satna tehnička podrška.

Oni koji se sjećaju prvih mikrovalnih pećnica tvrde da su tadašnje bile mnogo bolje nego ove koje se danas nude na tržištu.

Prvi Amana modeli bili su apsolutno fantastični, sjeća Jacqueline Mariani, koja je u to vrijeme vodila školu za kuhanje u mikrovalnim pećnicama.

"Prve mikrovalne pećnice su bile mnogo bolje. U njima si mogao kuhati čitavu lepezu jela. Današnje kuhaju tako brzo, da se ukusi i arome ne mogu razviti. One su napravljene da brzo ugriju jelo, a ne da ga kuhaju. Prirodni sokovi se ne reduciraju pa je ukus u potpunosti izgubljen", kaže Jacqueline. Ona tvrdi da je nekada mogla ispeći lijep komad mesa, ali je danas to nemoguće.

Samo za gotova jela?

Postavlja se pitanje, čemu nam onda mikrovalna pećnica služi? Da podgrijavamo Jami jela ili da se "obžderavamo" toplim sendvičima sa gomilom rastopljenog sira. Ključ korištenja mikrovalnih pećnica je u jednostavnosti. Naravno da ne možete skuhati bosanski lonac u mikrovalnoj, ali postoje stvari koje možete. Pored onih očitih funkcija podgrijavanja, mikrovalna pećnica je dobra za kuhanje priloga. Tako da jednostavno i brzo u njoj možete skuhati krompir, rižu pa čak i tjesteninu.

Kako stvari stoje, mikrovalna nije revolucionizirala kuhanje, već je izrasla u neku formu "varanja" pri pripremi hrane. Međutim, kako život postaje sve brži, a vremena je sve manje tako da je mikrovalna pomoćnik u kući. Zaposlenost žena je jednaka muškarcima, a ipak one su te koje obično provode vrijeme u kuhinji spremajući ručak. Pa šta ako poslije napornog dana u nju ubacite gotove zaleđene lazanje, kuhinja ne postoji da bi joj mi robovali, već da bi iz nje nešto pojeli. Koga briga je li to bilo zaleđeno ili nije?!

Izvor: Sarajevo-x.com