Med i mikrovalna pećnica



1. Da li med gubi svojstva ako se pomiješa sa mlijekom, te se stavi u mikrovalnu da se sve zajedno podgrije?

Ne, ne gubi ali se med ne smije zagrijati preko 46°C jer tada gubi svoja ljekovita svojstva. Dakle, kad stavimo mlijeko i unutra med, nema potrebe grijati do točke vrenja. Dovoljno je zagrijati do 30 ili 40 stupnjeva što je sasvim dovoljno da se med otopi i promiješa (1-2 min na najvećoj snazi mikrovalne pećnice).

2. Koliko mikrovalovi utječu na svojstva i sastav meda?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (laboratorij) odgovara:
Med se može dekristalizirati u mikrovalnoj pećnici i time mu se ne mijenja svojstvo. Mikrovalovi imaju ograničen energetski potencijal pa ne uzrokuju promjene u strukturi tvari - njihove molekule titraju i međusobno se taru što uzrokuje samo porast temperature.

U mikrovalnu se ne stavlja proizvod ako nije u adekvatnoj ambalaži. Neke vrste plastike nisu otporne na mikrovalove. Metalni predmeti također ne idu u mikrovalnu pećnicu.