Kako radi mikrovalna pećnica



Hrana u mikrovalnoj pećnici zagrijava se pomoću mikrovalova koji se usmjeravaju u namirnicu. Prilikom prolaza mikrovalova kroz namirnicu dolazi do usmjeravanja i trenja vodenih molekula koji se nalazi u namirnici. Trenje vodenih molekula uzrokuje zagrijavanje namirnice.

Najveća prednost mikrovalne pećnice je njezina mogućnost zagrijavanja jela i brzo odmrzavanje. Namirnice grijane ili pripremane u mikrovalnoj pećnici nisu opasne za zdravlje, ne mijenjaju okus i ne zrače, što je najčešća pomisao prilikom kupnje mikrovalne pećnice. U najvećoj mjeri nam omogućavaju grijanje namirnica koje je teško ponovno grijati, a odmrzavanje namirnica je brzo.

Što su to mikrovalovi?
Kao i kod radijskih i televizijskih valova, mikrovalovi su oblik elektromagnetskog zračenja. Ovo zračenje proizvodi magnetron u unutrašnjosti mikrovalne pećnice koji svojim mikrovalovima stvara trenje u molekulama vode unutar namirnica. Zbog trenja se razvija toplina pri čemu se namirnica odledi, zagrije i skuha. Vrijeme kuhanja je bitno kraće u usporedbi s klasičnim kuhanjem jer mikrovalovi prodiru u namirnicu sa svih strana. Energija se iskorištava u cijelosti (toplina se naime stvara u samoj namirnici), dok energija kod zagrijavanja na klasičnim pločama za kuhanje najprije zagrijava posudu i tek potom namirnicu, pri čemu dolazi do velikih gubitaka.

Zašto mikrovalna pećnica?
Mikrovalna pećnica je nužan sastavni dio i pripomoć u suvremenoj kuhinji. Ako pravilno upotrebljavamo i iskoristimo sve što ona može i nudi, uštedjet ćemo puno vremena (kod nekih jela možemo uobičajeno vrijeme pripreme smanjiti i do 75 posto), rada i energije a pripremljena će jela biti upravo zbog načina pripreme još ukusnija i zdravija jer će se bolje sačuvati tvari, vitamini i minerali u njemu.

Prednosti pripreme hrane u mikrovalnoj pećnici
Štedljivost: stoga što mikrovalne pećnice nikada ne zagrijavamo unaprijed, hrana se u njoj priprema kraće vrijeme pa su time i troškovi potrošnje energije manji. Mirisi obično ostaju unutar pećnice a posuda i kuhinja ostaju hladni jer se zagrije samo hrana. Stoga što posudu zagrijava samo toplina hrane, manji je i riziko da ćemo se opeći posudom ili pećnicom. Hranu možemo pripremiti i ponuditi u istoj posudi pa je stoga manje pranja. Čišćenje pećnice je lakše jer se hrana na nju ne zapeče kao kod klasičnih pećnica i štednjaka.

Mišljenje dijetologa
Dokazano je da namirnice, obrađena mikrovalovima, dobro sačuvaju svoja prirodna svojstva, osobito mineralnih soli i bjelančevina. Masti upravo zbog kratkog vremena kuhanja ne mijenjaju svoja svojstva (osim naravno ako se odlučimo za kombinirano pečenje mikrovalovima i infra grijačima odnosno grilom, pri čemu jela dobiju ukusnu hrskavu koricu, bogatu višekratnim nezasićenim masnim kiselinama), pa je zato takav način pripremanja hrane primjeren za dijete kod redukcije tjelesne težine ili kolesterola. Vlaknasto povrće ostaje nepromijenjeno a sačuvaju se i vitamini osjetljivi na toplinu (osobito vitamini A i C) koji se naime kod duljeg kuhanja ili pečenja unište.