Priprema hrane u mikrovalnoj pećnici



Hrana koja sadržava više vode, zagrijava se brže.
Namirnice sa manje vode potrebno je zagrijavati sporije - u protivnom dolazi do isušivanja.

Namirnice pripremljene u mikrovalnoj pećnici nisu štetne za zdravlje, ne mijenjaju okus i ne uzrokuju zračenje, što najčešće pomislimo prilikom kupovine.
Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici je brzo, u nekoliko minuta i pripremljeno za daljnju upotrebu.

MIŠLJENJE DIJETOLOGA

Dokazano je da namirnice, obrađena mikrovalovima, dobro sačuvaju svoja prirodna svojstva, osobito mineralnih soli i bjelančevina. Masti upravo zbog kratkog vremena kuhanja ne mijenjaju svoja svojstva (osim naravno ako se odlučimo za kombinirano pečenje mikrovalovima i infra grijačima odnosno grilom, pri čemu jela dobiju ukusnu hrskavu koricu, bogatu višekratnim nezasićenim masnim kiselinama), pa je zato takav način pripremanja hrane primjeren za dijete kod redukcije tjelesne težine ili kolesterola. Vlaknasto povrće ostaje nepromijenjeno a sačuvaju se i vitamini osjetljivi na toplinu (osobito vitamini A i C) koji se naime kod duljeg kuhanja ili pečenja unište.

ŠTO SE SVE MOŽE PRIPREMITI U MIKROVALNOJ PEĆNICI?

U mikrovalnoj se pećnici mogu pripremiti brojna osnovna i najomiljenija obiteljska jela. Povrće, slastice na temelju voća i brojna jela od mesa, riba i piletine ostaje kod tog načina kuhanja/pečenja svježe, sačuva boju i hranjivost te pošteno potakne apetit.

Pravilni odabir hrane
Uz neke iznimke, u mikrovalnoj se pećnici mogu pripremiti sva jela s time što takva priprema kod nekih jela uspijeva bolje nego li kod drugih.

Ribe i školjkaši
Ribe – bilo svježe ili smrznute, cijele ili filetirane, kuhane ili u umaku – te školjkaši teško se mogu pripremiti jednostavnije nego li u mikrovalnoj pećnici.
Cijele ribe: koža se na dva ili tri mjesta zareže kako za vrijeme pripreme ne bi puknula; preporuča se da se rep za polovicu vremena pripreme osigura komadom folije.
Filei, odresci i komadi: najukusniji će biti ako ih se savine i učvrsti čačkalicom; tijekom pripreme neka budu tijesno pokriveni; bolje je da se riblje odreske i komade priprema u posudi s debljim vanjskim stijenama.
Panirani komadi: u mikrovalnoj pećnici mogu se pripremiti i ribe, panirane na bečki ili pariški – najbolje u posudi za pečenje.

Piletina
Ukusno je cijelo pile, četvrtine, komadi, trake i medaljoni a najukusniji su komadi pripremljeni u umaku.
Cijelo pile: da bi se sačuvao oblik, dobro ga povežite; krajeve krila i nogu zaštitite komadima folije u jednom dijelu pečenja; pile najprije pecite prsima nadolje i okrenite ga na polovici pečenja; pod njega podmetnite rešetku kako bi meso bilo izdignuto iznad sokova.
Malo pile i komadi: najbolje ih se pripremi tako da se dijelove mesa pokrivene kožom ookrene nagore a da se deblje komade razmjesti po obodu posude; meso će se bolje zapeći ako ga se pripremi u posebnoj vrećici za pečenje u mikrovalnoj pećnici.

Meso
Pažljivo izabrani komadi, pripremljeni u mikrovalnoj pećnici, nadasve su ukusni; meso se, osim svinjskog, prije pripreme u pećnici, ne soli jer će inače biti tvrđe.
Butovi: obratite pažnju na to da butovi (s kostima ili bez) budu simetrični.
Mljeveno meso: mljevena govedina, janjetina ili svinjetina pokazuje se vrlo dobrom u obliku valjušaka od mjevenog mesa u umaku; zbog brže pripreme bolje je mesne štruce oblikovati kao obruč.
Meso, narezano na kocke: za jela koja se spremaju u jednom loncu, razrežite meso na kocke jednake veličine koje će se moći obraditi ravnomjerno.
Kobasice, slanina, ražnjići: ta se jela pripremaju vrlo brzo a meso se zbog postizanja smeđe boje ponešto zapeče; kako mast ne bi prskala uokolo, prekrijte meso tijekom obrade papirnatim ubrusom; za ražnjiće upotrijebite drvene štapiće.

Povrće
Kako je za pripremu potrebna tek minimalna količina vode, povrće zadržava izrazitu boju i nježno je hrskavo; posolite ga samo nakon pripreme jer će inače postati tvrdo.
Cijelo povrće: kako se ne bi raspali krumpire, patlidžane i rajčice treba prije obrade probosti; krumpir u ljusci biti će hrskavije zapečen ako ga se pripremi zamotanog u papirnati ubrus.
Narezano povrće: narežite ga na jednako velike komade i stavite u vrećicu za pečenje ili pokrivenu posudu; približno na polovici vremena pripreme promiješajte ga, prerasporedite ili protresite.

Voće
Može ga se peći ili puniti slatkim nadjevom.
Cijele voćke: ako ih se ne oguli, koru treba zarezati ili probosti kako ne bi puknula.
Suho voće: od suhog voća može se brzo pripremiti kompot.

Tjestenina, riža, žitarice i mahunarke
Priprema mahunarki u mikrovalnoj pećnici olakšava kuhanje jer skraćuje vrijeme namakanja za približno sat i pol.

ULOGA STAKLENOG (OKRETNOG) PLADNJA I DRUGOG PRIBORA

Stakleni pladanj u vašoj mikrovalnoj pećnici izrađen je od posebnog stakla otpornog na toplinu. Posudu s jelom postavite uvijek na pladanj. Pladanj se vrti i time se omogućavaju ravnomjerni rezultati, kako kod kuhanja tako i kod automatskog odleđivanja. Mikrovalnu pećnicu nemoje upotrebljavati bez staklenog pladnja. Okretni se pladanj može jednostavno skinuti i oprati – čak i u perilici posuđa! Pored staklenog pladnja, pri uporabi pećnice od koristi će vam biti i posebna priložena rešetka za gril (za pečenje mesa), okrugli emajlirani metalni pladanj za pečenje pizze te posebna posuda za pečenje za pripremu peciva ili mesa u slučaju konvekcijskog kuhanja odnosno pečenja.