Francuska zapečena krema od vanilije s jagodama



SASTOJCI (za 4 osobe)

- 5 žutanjaka
- 44 dag slatkog vrhnja
- 10 dag šećera u prahu
- 1 vanilijev šećer (vanilin šećer)
- 1,5 dl mlijeka

Dodatak:
Žlica jagoda, 2-3 žlice svijetlog sirupa

PRIPREMA

Žumanjke i šećer pjenasto umiješamo, dodamo vanilijev šećer, mlijeko i vrhnje te sve još jednom izmiješamo. Smjesu nalijemo u vatrostalne posudice i stavimo u pećnicu na 5 - 8 minuta kod 100%-tne snage mikrovalova.
Zatim posudice pokrijemo papirom za pečenje, namjestimo pećnicu na 50% snage djelovanja mikrovalova na 20 – 30 minuta. Kremu ostavimo u pećnici, da se ohladi. Zatim ju stavimo u hladnjak na 2 sata.
Prije nego li ju serviramo, pospemo ju smeđim šećerom i namjestimo djelovanje grila, koji je bio prije uključen, na 3 – 5 minuta. Posudice postavimo na višu podlogu da šećer karamelizira (krema se ne smije zagrijati).
Na kraju, na vrh dodamo žlicu jagoda:
Jagode stavimo u posudu i dolijemo svijetli sirup (kuhana voda sa šećerom). Posudu pokrijemo i sa 100%-tnim djelovanjem mikrovalova pirjamo 4 – 5 minuta.

Funkcija: kuhanje, gril
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 32 – 48 minuta