Gratinirane Jakobove kapice s mozzarelom



Toplo predjelo

SASTOJCI (za 4 osobe)

- 8 Jakobovih školjaka (ili kapesante)
- 1 vlasac
- 150 g vrganja, lisičarki ili drugih gljiva
- 1 kriška kruha za toast
- 2,5 cl vrhnja
- 1 cl bijelog vina
- peršin
- 100 g listova špinata
- 20 g maslaca
- 100 g mozzarele
- maslinovo ulje

PRIPREMA

Jakobove kapice ili kapesante otvorimo i izljuštimo meso školjke. Sačuvamo nekoliko praznih školjaka. Školjke operemo i pustimo na 10 minuta u hladnoj vodi. Zatim ih ocijedimo, osušimo i položimo u nauljenu vatrostalnu posudu. Dolijemo vino, posudu prekrijemo folijom za namirnice (da sačuvamo vlagu) i stavimo u pećnicu te namjestimo na 100% djelovanje mikrovalova (namještanje na pećnici P-100) na 4 – 5 minuta. Zatim posudu izvadimo iz pećnice i izvadimo školjke ih nje.
U vatrostalnu posudu dodamo maslac i na 100 %-tnoj snazi mikrovalov (namještanje na pećnici P-100) rastopimo za 1 – 2 minute. Dodamo oguljeni i nasjeckani vlasac te s kombinacijom mikrovalova i konvekcije (namještanje na pećnici C-1) pržimo 1 - 2 minute. Zatim dodamo narezane vrganje (lisice) i na kocke narezani kruh, listove špinata te pokrijemo i pirjamo 4 – 5 minuta na istoj kombinaciji kao prije (namještanje na pećnici C-1). Promiješamo, dodamo vrhnje, sol, papar te stavimo još jednom u pećnicu (namještanje na pećnici C-1) na 1 - 2 minute.
Pećnicu zatim isključimo i pustimo jelo u njoj još 3 minute. Zatim gotovu smjesu nadjenemo u sačuvane školjke. Na svaku položimo meso školjke te začinimo s malo maslinovog ulja, soli i papra te dodamo na svaku još krišku mozzarele.
Napunjene školjke složimo na pladanj koji stavimo na mrežu te u srednjem položaju pečemo 2 - 3 minute pomoću grila (namještanje na pećnici G-1). Posipamo peršinom i kriškom limuna i poslužimo.

Funkcija: mikrovalovi, gril
Vrijeme pripreme: 13 – 15 minuta
Vrijeme pečenja: 13 - 19 minuta